Grillowanie

Lato to czas, gdy niemal w każdy weekend gromadzimy się przy grillach. Już w piątkowe popołudnie na naszych działkach, w przydomowych ogródkach, rozstawiane są grille, unosić się zaczyna dym i zapach, które mówią że weekend się zaczaił.

Samych grilli też z każdym rokiem przybywa. Na początku najpopularniejszy, był mały okrągły, na którym niewiele mogło się zmieścić kiełbasek. Z czasem w naszych ogródkach zaczęły pojawiać się większe. Już nie mieściły kilka kiełbas. Zaczęto stosować inne produkty – często w sklepach ludzie zastanawiają się jakie warzywa na grilla mogą wykorzystać. Bo zmienia się też kultura grillowania. Nie jest to, już tylko i wyłącznie, jak jeszcze niedawno, jedzenie tłustej lub zwęglonej wręcz na brykiecie kiełbasy. Coraz częściej grill przypomina miłą kolację.

Sklepy z wyposażeniem dla domu i ogrodu, oferują bardzo duży wybór eleganckich grillów, które w niczym nie przypominają tych sprzed lat. Są to zarówno grille węglowe, jak też gazowe. Coraz częściej pojawiają się pięknie wymurowane duże grille, które w razie potrzeby mogą służyć jako wędzarnia. Podsiadają one nie tylko przestronne ruszty, ale też dodatkowe miejsce na warzywa lub na ryby.

Tak jak już wspomniałem, zmieniła się kultura grillowania. Jest ona teraz chyba bardziej zbliżona do oryginalnej, amerykańskiej, gdzie grill jest miejscem odpoczynku, spotkania ze znajomymi. Przegotowywane potrawy, to już nie tylko owa przysłowiowa kiełbasa, ale różnego rodzaju steki, burgery. Bez względu na to jakie warzywa na grilla dajemy, stanowią one ciekawy dodatek do mięs na nim przygotowywanych. Z warzyw najpowszechniejsza jest grillowana papryka. Jednak odpowiednio przygotowane, polane olejem i przyprawione doskonałe są bakłażany, cukinia. Jednym z ciekawszych warzywnych pomysłów na grilla są faszerowane pieczarki. Wykonanie ich jest banalnie proste, a efekt może milo zaskoczyć naszych gości.

Przygotowując się do przygotowania tej potrawy musimy kupić dość duże pieczarki. Po umyciu i obraniu, usuwamy nóżki. Tak przygotowane kapelusze dobrze jest nieco posolić, a następnie napełniamy je wyciśniętym czosnkiem oraz startym żółtym serem. I to już wszystko. Pozostaje wyłożyć je na tackę do grillowania na ruszt. Ważne jest aby nie trzymać ich zbyt długo i na zbyt dużym ogniu. Nie są wówczas smaczne.

Doskonałymi grillowymi dodatkami są różnego rodzaju sałatki. Przygotowujemy je na bazie najczęściej sałaty, w formie tak zwanej sałatki greckiej. Czyli znajdują się w niej i oliwki, i ser feta, ogórki, pomidory, a wszystko zalane sosem z oliwy.

Jednak, mimo tych wszystkich zmian, i wykorzystywania na nim warzyw, grill to nadal potrawy mięsne. Oczywiście pojawiają się przysłowiowe kiełbasy, ale bardzo często przygotowujemy piersi z kurczaka, karczek lub burgery. Karczek najlepiej poprzedniego dnia dobrze zamarynować w oliwie z przyprawami. Dzięki temu przygotowany na ruszcie będzie kruchy i dobrze przyprawiony.

Jak widać zmiany dotykają każdej dziedziny życia, nawet tak prozaicznej jak grillowanie. Zmieniająca się kultura jedzenia, które przestaje być celem samym w sobie, zmienia się w kulturę biesiadowania. Jak widać przy grillu tez można.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here