Powód do podróży do Gruzji? Gruzińskie jedzenie! W tym kraju kuchnia jest totalnie przepyszna. Gruzja to istny raj dla smakoszy i fanów gastroturystyki. Zapraszamy do krótkiej podróży po gruzińskich smakach.
Atutem gruzińskiego jedzenia jest przede wszystkim jego wyjątkowy smak. Kuchnia gruzińska łączy smaki basenu Morza Śródziemnego, Turcji i Bliskiego Wschodu. Szerokie zastosowanie w gruzińskiej kuchni znajdują orzechy, owoce granatu, fasola, ser, miody, kolendra, czosnek oraz inne przyprawy.
W gruzińskich potrawach smaku nadają również gliniane i żelazne garnki, w których są danie te są przygotowywane i podawane. Przy okazji jest to urokliwy element gruzińskiego folkloru.
Wegetarianie znajdą w Gruzji wiele dań bezmięsnych do wyboru. Większe trudności spotkają wegan, którzy będą mieli problem ze znalezieniem odpowiedniej dla siebie potrawy przede wszystkim ze względu na dużą zawartość masła i śmietany w większości dań.
Poniżej znajdziecie krótki opis najbardziej specyficznych i popularnych wśród podróżników gruzińskich dań. W trakcie wycieczki do Gruzji poznasz kulinarne przysmaki tego kraju.
Chinkali
Jeżeli masz możliwość spróbować tylko jednego prawdziwie gruzińskiego danianiech to będzie chinkali – gruzińskie danie narodowe. To grubiutkie knedle z mięsem (z nadzieniem z jagnięcina, wołowiny lub wieprzowiny) lub w wersji wegetariańskiej (nadziewane grzybami, szpinakiem i serem) wypełnione przepysznym bulionem. Magia polega nie tylko na smaku ale sztuce ich jedzenia.
Shkmeruli (kurczak czosnkowy)
To inne popularne kaukaskie danie – chrupiący kurczak gotowanego w kremowym sosie mleczno-czosnkowym. To danie cechuje się niewielką ilością składników, ale jest wyjątkowo smaczne.
Ostrich
Ostri to ostry, pikantny gulasz wołowy z czosnkiem, pietruszką i kolendrą. Podobnie jak większość innych potraw w Gruzji, serwuje się go raczej bez dodatków.
Chaczapuri
Chachapuri to drugie najpopularniejsze danie w Gruzji. Ma ono wiele form i rodzajów.
Są to przede wszystkim chlebki podawane w różnych kształtach, rozmiarach, różny rodzaj ciasta i różnego rodzaju nadzienie. Najpopularniejszą wersją jest ta w kształcie łódki, nadziewana roztopionym serem i masłem pokrytyn jajkiem.