Używanie źle naostrzonych lub totalnie nienaostrzonych noży w kuchni może przynieść tragiczne skutki. Nie dość, że praca z takimi narzędziami jest po prostu niewygodna i trudna, to stają się one zagrożeniem dla osób, które się nimi posługują. Noże trzeba ostrzyć. Można to robić przy pomocy elektrycznych ostrzałek do noży i kilku innych wyrobów.
Tradycyjne kamienie
Raczej każdy je kojarzy, bo jeszcze nie tak dawno wszyscy używali ich do ostrzenia noży. Kamienie nie działają może tak szybko jak elektryczna ostrzałka do noży i przede wszystkim nie działają automatycznie, ale mają tę zaletę, że są tanie i na tyle niewielkie, że mieszczą się wszędzie.
Aby naostrzyć nóż na takim kamieniu, trzeba niestety mocno się wysilić i wymaga to trochę czasu. Efekt potrafi być znakomity, ale nie każdy będzie w stanie go osiągnąć. Podczas ostrzenia noży na kamieniu należy bezwzględnie przestrzegać kilku zasad. Jedna z nich mówi o tym, że kamień przy ostrzeniu powinien być lekko wilgotny.
Ręczne ostrzałki
Nazywane też ręcznymi ostrzałkami rolkowymi swego czasu zastąpiły właśnie opisane wyżej kamienie, bo okazały się od nich nieco praktyczniejsze i jeszcze łatwiejsze w użyciu.
Każdy ręczna ostrzałka rolkowa posiada specjalną wąską szparkę, do której należy wsunąć nóż i zacząć go przesuwać, aby go naostrzyć. Ostrzałki mogą mieć różnorodne zastosowania. Niektóre służą wyłącznie do ostrzenia noży, inne natomiast mogą je częściowo naprawiać.
Ostrzałki elektryczne
Bez dwóch zdań to one są urządzeniami najwygodniejszymi, bo też i najbardziej praktycznymi. W przeciwieństwie do tych ręcznych działają automatycznie. Każdy zdoła bez trudu się nimi posłużyć.
Elektryczna ostrzałka do noży może wyraźnie skrócić czas ostrzenia noży, więc przyda się wszędzie tam, gdzie tą czynnością trzeba się zajmować dość często. Zazwyczaj tego rodzaju urządzeń używa się przede wszystkim w kuchniach gastronomicznych.
Musaki
Musaka jest natomiast artykułem używanym tylko i wyłącznie w profesjonalnych kuchniach. Ma ona nieco inne przeznaczenie od pozostałych ostrzałek.
Musaką nie ostrzy się tępych noży, a bardziej dba się o to, by te używane miały cały czas odpowiednią dla nich ostrość. Czasem to działanie rzeczywiście jest wskazane.
Elektryczne ostrzałki do noży dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl