Dlaczego warto jeść dziczyznę?

0
2036

Czym się charakteryzuje?

Dziczyzna wciąż uchodzi za mięso raczej niedocenione. Wiele osób nie decyduje się na wdrożenie tego mięsa do codziennego jadłospisu. Raczej pozostaje się przy drobiu, wołowinie czy też wieprzowinie. Okazuje się jednak, że dziczyzna to rozkosz dla naszego podniebienia. Ma niesamowity aromat oraz smak. Często rezygnuje się z niej z uwagi na wysoką cenę. Wiele osób również nie jest przekonanych co do przyrządzania tego mięsa. Wydaje się to niezwykle skomplikowane. Śmiało zatem można powiedzieć, że mięso to jest unikane ze względu na swoją wysoką jakość. Warto dowiedzieć się więc, dlaczego warto jeść dziczyznę.

Chude mięso

Dziczyzna jest o wiele chudszym mięsem w porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych. Poleca się dziczyznę osobom, które zmagają się z nadmiarem kilogramów. Przykładowo, kiełbasa z dzika jest o wiele chudsza od tradycyjnej kiełbasy, a mimo to dla większości osób smaczniejsza. Dziczyzna również zawiera dużo wartościowego białka. Obfituje do tego w różne witaminy. Najważniejsze są tutaj witaminy z grupy B. Nie można także zapominać o minerałach takich jak magnez, fosfor czy też wapń oraz żelazo.

Zdrowotne walory dziczyzny

Zdrowotne walory dziczyzny wynikają również z diety zwierząt dzikich. Żywią się one różnymi roślinami, w które obfituje natura. Nie potrzebują żadnych pestycydów czy też sztucznych nawozów, aby obdarować zwierzęta owocami, ziołami czy też trawą. Poza tym dziczyzna jest całkowicie wolna od antybiotyków i innych chemicznych substancji, które są dodawane do paszy. Niektóre osoby uważają, że na  walory odżywcze oraz na smak dziczyzny wpływa zarówno dieta dzikich zwierząt, jak również sam fakt, że są one szczęśliwe, ponieważ żyją w pełnej swobodzie. Świetna jest chociażby kiełbasa z dzika. Mięso dzikich zwierząt również posiada inne kulinarne właściwości, a niżeli te, które pochodzą od hodowlanych zwierząt. Jest zwięzłe, twarde, a więc musi skruszeć, aby nabrało smaku oraz zmiękło. Jeszcze nie tak dawno był to bardzo długi proces. Najpierw mięso poleżeć musiało przez kilka dni w przewiewnym i chłodnym miejscu. Później marynowano je w zalewie przyrządzonej z przypraw oraz octu. Problem kruszenia mięsa dziś odpada, gdy kupujemy dziczyznę mrożoną. Jest to już mięso dojrzałe, a więc wystarczająco miękkie. Zatem wystarczy, że je odmrozimy oraz przyrządzimy zgodnie z przepisem.

Dziczyzną możemy zajadać się nie tylko na obiad. Kiełbasa z dzika nadaje się zarówno na kanapki jak i na grilla., a więc nie ma co zwlekać z zakupem i spróbować już dzisiaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here