Banany mają wiele wartości odżywczych
fot. Pixabay.com

Banan to taki owoc, po który z chęcią sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest słodki, ma przyjemną konsystencję i szybko zaspokaja głód. Banany warto jednak jeść przede wszystkim dla ich wartości odżywczych. Czy wiecie więc, jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie bananów? Jeśli nie, zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/banany-i-ich-wartosc-odzywcza/

Banany i ich niezwykłe właściwości odżywcze

Pochodzące z Azji Południowo-Wschodniej banany już od bardzo dawna są w u nas popularnym owocem. Sięgamy po nie bardzo często. Nic dziwnego, są smaczne, sycące i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim mnóstwo antyoksydantów, potas, witaminę B6 i witaminę C, magnez, miedź, mangan. Ich spożycie uzupełni również naszą dietę o węglowodany oraz błonnik. Jest za to przekąską niskobiałkową i niskowęglowodanową.

Błonnik zawarty w bananach nazywany jest pektyną. Dzięki niej ich miąższ tak łatwo zamienić w papkę. To pektyna odpowiada za sycące właściwości bananów oraz zmniejsza nasz apetyt. Warto również wiedzieć o tym, że banany są zaliczane do owoców o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie powodują szybkiego wyrzutu glukozy we krwi. Jednak osoby zmagające się z cukrzycą mimo wszystko nie powinny przesadzać z ilością spożywanych bananów, szczególnie tych bardzo dojrzałych.

Banany są niskokaloryczne, jeśli więc właśnie jesteś w trakcie odchudzania, śmiało możesz sięgnąć po tę przekąskę. Jeden banan to zaledwie około 100 kcal.

Dlaczego jeszcze warto jeść banany?

Jak już wspomnieliśmy powyżej, banany to bardzo bogate źródło antyoksydantów. Przeważają wśród nich dopamina i katechina. Zmniejszają one problemy z krążeniem, nadciśnieniem, wpływają na zminimalizowanie ryzyka chorób serca. Poza tym mogą również chronić przed chorobami zwyrodnieniowymi stawów.

Warto również wiedzieć o tym, że banany, które są jeszcze niedojrzałe, z uwagi na dużą ilość skrobi, którą zawierają, sprawiają, że organizm staje się wrażliwy i podatny na działanie insuliny. To dobra wiadomość dla tych, którzy zmagają się z insulinoopornością.

Banany są również idealnym owocem dla sportowców. Dzięki zawartości ławto przyswajalnych węglowodanów pomagają odzyskać energię po wysiłkowym treningu, niwelują zakwaszenie mięśni, zapewniają bardzo dobre odżywienie zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu.

Zobacz też: http://www.pchelki.pl/jakie-wlasciwosci-ma-jogurt/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here