Żelazo w produktach

Nieustannie poszukujemy nowych informacji, aby zaspokoić swoją wiedzę. Powodów jest wiele. Przede wszystkim wymaga tego od nas praca, wykonywane projekty, a także szkoła. Kto nie dowiaduje się nowych rzeczy ten marnuje czas, a w konsekwencji traci szanse na lepsze życie. Na całe szczęście obecnie zdobywanie wiedzy jest niezwykle proste. Nie trzeba szukać w bibliotece jednego zdania w kilkudziesięciu książkach lub pytać profesorów, którzy nie zawsze chcą dzielić się swoją wiedzą. Wystarczy wziąć telefon komórkowy, tablet, laptop lub komputer podłączony do sieci i wpisać odpowiednią frazę do wyszukiwarki internetowej. Dzięki temu szybko i wygodnie można zdobyć takie informacje jakich potrzebujemy. A mogą one służyć na przykład poprawianiu zdrowia. Na stronach internetowych można znaleźć informacje o tym jakie produkty zawierają żelazo lub mają niski indeks glikemiczny. Pierwszy składnik odpowiada za prawidłową czynność układu krwiotwórczego, a drugi skutecznie eliminuje chęć na podjadanie oraz pomaga walczyć z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca. Na pewno w żelazo są bogate zwierzęce podroby, które można kupić niemal na każdym stanowisku mięsnym w sklepie spożywczym lub markecie. Wątroba, nerki są nawet uznawane za wyjątkowe smakołyki pod warunkiem odpowiedniego przyrządzenia i doprawienia solą oraz pieprzem. Żelazo zawierają także suche nasiona roślin strączkowych, ale również natka pietruszki. Co więcej, zwykła natka może mieć nawet 4 mg tego cennego składnika odżywczego. Wystarczy codziennie wypić pyszny koktajl pomarańczowo-pietruszkowy, aby nie zmagać się z chronicznym zmęczeniem oraz pozbyć się anemii. Produkty takie jak pieczywo i produkty zbożowe są zazwyczaj ubogie w żelazo, a na pewno zawierają go mniej niż mięso wołowe, drób, jaja. Jeżeli chodzi o mleko i produkty mleczne, to tutaj można nawet powiedzieć o niemal całkowitym braku żelaza, jeżeli nie jest ono dodatkowo dodawane do produktów przez producenta. Warto jednak wspomnieć o tym, że coraz częściej żelazo i witaminy są dodawane do płatków śniadaniowych (przykładowo popularnych płatków kukurydzianych, które chyba każdemu kojarzą się z typowym domowym śniadaniem dzieciaków), więc mleko niekoniecznie musi zawierać żelazo. Ów składnik w niemal śladowych ilościach zawierają także ziemniaki, ryby, ryż oraz warzywa. Trzeba jednak pamiętać, że rośliny zawierają żelazo niehemowe, co wpływa na przyswajalność składnika przez organizm. Niestety o wiele lepszym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego (ku zgrozie wegetarian i wegan), ponieważ mają one żelazo hemowe. To właśnie ono jest najcenniejszym składnikiem dla naszego organizmu. Przy spożywaniu produktów roślinnych warto pamiętać o przyjmowaniu witaminy C. Ten z pozoru łatwo dostępny składnik pokarmowy w znaczący sposób może poprawić wchłanianie niehemowego żelaza do organizmu. A przecież właśnie tego wszyscy chcemy, bo bez żelaza nasz organizm nie może odbywać skutecznej wymiany gazowej między komórkami i przenosić tlenu do tkanek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *