Wpływ kwasów tłuszczowych na układ nerwowy

Dieta ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania organizmu – także dla układu nerwowego. Ważne są nie tylko witaminy czy brak używek, ale również kwasy tłuszczowe. Poniżej wyjaśniamy jaki jest wpływ kwasów tłuszczowych na układ nerwowy.

Kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i odgrywają znaczącą rolę w obszarze poznawczego, społecznego, a także emocjonalnego funkcjonowania. Stanowią także główny budulec mózgu i układu nerwowego oraz każdej komórki organizmu (są składnikiem błony komórkowej). W organizmie człowieka wyróżniamy tłuszcze nasycone i nienasycone, w tym jednonienasycone i wielonienasycone. W tym miejscu przyjrzymy się dokładniej ich budowie, by lepiej zrozumieć ich wpływ na rozwój i funkcjonowanie człowieka.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zbudowane są z łańcucha węglowodorowego o różnej długości z kilkoma wiązaniami podwójnymi. Wiązania oddzielone są pojedynczymi grupami metylowymi, a wyznaczenie konkretnej rodziny kwasów tłuszczowych (omega-3 lub omega-6) zależy od położenia pierwszego podwójnego wiązania, począwszy od grupy metylowej. Pozycja pierwszego wiązania podwójnego (omega) różnicuje rodzinę omega-3 (kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA)) od rodziny omega-6 (kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA)). Ocenia się, że to właśnie podwójne wiązania wpływają na giętkość i plastyczność kwasów tłuszczowych.  Artykuł powstał we współpracy z portalem http://bractwozelazny.pl/

Według dostępnych informacji obecnie największym problemem jest nie tyle niedobór tych kwasów, co zakłócenie równowagi między nimi – stosunek omega-6 do omega-3 wynosi aż 20-15:1, a powinien wynosić 1:1. Taka dysproporcja jest wskazywana jako główna przyczyna rozwoju chorób degeneracyjnych. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie jest szkodliwy dla organizmu. Obie rodziny kwasów konkurują o te same enzymy, zatem dostarczanie pożywienia zawierającego głównie kwasy tłuszczowe omega-6 prowadzi do zahamowania przemiany kwasów tłuszczowych omega-3. Nie jest to korzystne i może mieć negatywny wpływ już na etapie ciąży – potwierdzono, że przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza DHA) przez matkę w czasie ciąży i laktacji pozytywnie oddziałuje na rozwój psychiczny dziecka.

Zmniejszenie zawartości DHA w mózgu jest związane z obniżeniem możliwości w zakresie uczenia się, zapamiętywania, odbiorze bodźców słuchowych i węchowych, ma wpływ na zmniejszanie się wielkości neuronów i opóźnienie migracji komórkowej w rozwijającym się mózgu. Zmiany proporcji kwasów tłuszczowych w diecie, a następnie w tkankach człowieka są kojarzone ze wzrostem zachowań depresyjnych, agresywnych i spadkiem funkcji poznawczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here