Na jakie choroby działa dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska niezmiennie od kilku ładnych lat znajduje się na samym czele rankingów najzdrowszych modeli żywienia. Każdy może odczuć jej pozytywne działanie na własnej skórze. Dla niektórych będzie ono szczególnie przydatne, gdyż śródziemnomorska dieta potrafi radzić sobie z naprawdę poważnymi problemami.

Nadwaga i otyłość

Mimo iż dieta śródziemnomorska nigdy nie miała być typowym jadłospisem odchudzającym, ludzie, którzy przechodzili na nią z innych powodów, szybko odkrywali jej dodatkowy potencjał dietetyczny.

Żywienie oparte na rybach, oliwie, warzywach, owocach i produktach zbożowych wyraźnie zmniejsza ryzyko otyłości i nadwagi. Włosi są z natury raczej szczupli, podobnie jak Grecy. Spadek masy ciała wciąż jest jednak efektem ubocznym tej diety. Na ogół stosuje się ją w nieco innych celach, które opisujemy poniżej.

Choroby układu krążenia

Osoby stosujące dietę śródziemnomorską rzadziej zmagają się z chorobami układu krążenia, do których zaliczamy głównie: nadciśnienie, chorobę wieńcową serca i miażdżycę, ale też i zawał mięśnia sercowego oraz udar mózgu. Czynnikiem wskazującym na zwiększone ryzyko tych chorób jest podwyższony poziom cholesterolu LDL we krwi. Jeżeli przekracza on normę, czyli wartość 115 mg/dl, oznacza to, że naczynia krwionośne są w złym stanie, przez co dochodzi do zwiększonej produkcji cholesterolu, który zaczyna je łatać.

Aby obniżyć poziom cholesterolu, należy wykluczyć z diety produkty obfitujące w tłuszcze nasycone, w tym głównie tłuszcze zwierzęce. Korzystnie zadziałają natomiast wyroby zawierające antyoksydanty, czyli m.in. orzechy czy oliwa z oliwek, jakich w diecie śródziemnomorskiej zdecydowanie nie brakuje.

Cukrzyca typu II

Wśród osób stosujących dietę śródziemnomorską rzadko kiedy dochodzi też do rozwoju cukrzycy typu II. Nazywana jest ona również cukrzycą wieku dorosłego, gdyż najczęściej rozwija się u ludzi po 45 r. życia, a bywa powodowana właśnie przez nieprawidłowy tryb jedzenia.

Insulina przestaje działać prawidłowo, jeżeli cały czas wrzuca się do organizmu produkty bogate w cukier, które na dodatek w ogóle nie zawierają błonnika. Dieta śródziemnomorska pozwala przywrócić prawidłową glikemię. Nie zawiera ona w ogóle słodyczy, a przy tym mocno ogranicza cukier, dzięki czemu jest zbawieniem dla osób chorujących na cukrzycę typu II.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here