Korzyści płynące ze spożywania arbuza

Owoce to doskonała przekąska nie tylko na lato, ale również na każdą porę roku. Dostarczają one dużą dawkę witamin, a także świetnie smakują. Latem najchętniej jadanymi owocami są owoce sezonowe, takie jak truskawki, borówki amerykańskie, jagody czy też maliny. Wiele osób sadzi w swoich przydomowych ogródkach krzaczki różnych owoców, by później móc użyć ich w kuchni, na przykład w postaci zdrowego koktajlu bądź jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Część z nich przeznaczana jest na domowe konfitury, dżemy oraz kompoty, które z chęcią spożywamy zimą. Jednak poza typowo polskimi owocami, najchętniej jadany jest, pochodzący z Południowej Afryki, arbuz. Jego uprawa rozprzestrzeniła się w wielu innych krajach świata o ciepłym klimacie, ponieważ właśnie w takich warunkach rośnie najlepiej. Dlaczego w Polsce jest tak bardzo lubiany? Z pewnością duże znaczenie ma jego smak, a także właściwości zdrowotne. Jeśli zastanawiasz się, jakie witaminy ma arbuz, to musisz wiedzieć, że ich lista jest pokaźna. Wśród nich znajdują się, takie witaminy jak witamina C, A, B1, B2, B6. Ponadto posiada w dużych ilościach także inne składniki odżywcze, na przykład magnez, potas, miedź czy żelazo. Jest także bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, dlatego warto częściej po niego sięgać. Jego ogromnym plusem jest to, że w 100 gramach tego owocu znajduje się zaledwie 30 kcal, dlatego tak chętnie jest wykorzystywany w dietach odchudzających. Wiadomo, że warzywa i owoce to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowego stylu życia, a także zrzucenie paru zbędnych kilogramów. Są one podstawą każdej zbilansowanej diety. Jeśli zastanawiasz się, co zjeść, żeby schudnąć, to doskonałym pomysłem będzie właśnie soczysty arbuz. Kolejnym jego atutem jest to, że doskonale gasi pragnienie, nawadnia organizm i skutecznie orzeźwia w gorące, wakacyjne dni. Bardzo często pojawiają się jako przekąska na grillu ze znajomymi czy na pikniku w plenerze. Można go jeść pod różnymi postaciami. Doskonałym pomysłem jest wykonanie arbuzowych lodów, które na pewno spodobają się najmłodszym. Ciekawym rozwiązaniem jest także przekrojenie arbuza na pół, pozbycie się miąższu i włożeniu do pustego środka różnych owoców. To, jakie owoce znajdą się w takiej miseczce zależy tylko od naszych preferencji smakowych. Doskonale w tej roli sprawdzą się truskawki, winogrona czy brzoskwinie. Ostatnim pomysłem na niekonwencjonalne wykorzystanie arbuza jest przygotowanie z niego szaszłyków. Wystarczy nakłuć na patyczek ulubione owoce i ułożyć z nich kompozycję na talerzu. Taki przysmak będzie prezentował się doskonale na każdym stole i zachwyci niejednego gościa. Dlatego też wiedząc, jakie witaminy ma arbuz, jakie korzyści przynosi jego spożywanie i jakie pyszności możesz wykonać z jego wykorzystaniem, możesz już teraz zabrać się za przyrządzanie letnich smakołyków z tym egzotycznym i smacznym owocem w roli głównej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here