Jak rocznik przekłada się na jakość wina

Czy rocznik wina rzeczywiście ma znaczenie? Dlaczego nie na każdej etykiecie podano rok zbiorów? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym krótkim przewodniku.

Czym jest rocznik wina?
Rocznik wina, czyli vintage, określa rok zbioru, z którego pochodzą winogrona wykorzystane w danym trunku. To istotne, ponieważ w zależności od warunków pogodowych nawet wino od tego samego producenta, z identycznego szczepu, może się znacząco różnić smakiem.

Z zasady nawet jeśli nie wiesz, czy zbiory w danym sezonie uznaje się za udane, obecność rocznika na butelce jest dobrym znakiem. Nie podaje się roku w przypadku win stołowych albo mieszanych, które z reguły są niższej jakości.

Jak pogoda wpływa na jakość wina?

Wpływ pogody może być bardziej lub mniej decydujący, z zależności od rejonu. Na terenach, gdzie klimat jest kapryśny, smak winogron może się znacząco różnić z roku na rok. Do takich obszarów należą wysunięte bardziej na północ regiony winiarskie, takie jak Bordeaux, Burgundia i Szampania we Francji czy Veneto, Piemont, Emilia-Romania we Włoszech.

Gdy winogrona są młode, kluczowa jest ilość opadów. Ważne, by uprawy pozostawały nawodnione, lecz nieustający deszcz może przyczynić się do powstania grzybów i pleśni. Natomiast  optymalne podczas dojrzewania winogron są słoneczne dni i chłodniejsze noce.

Uznane roczniki win włoskich

W zimniejszych latach, włoska winorośl daje kwaśne owoce. Taki rocznik wymaga często kupażu z Cabernet Sauvignon, które harmonizuje nadmierną kwasowość Sangiovese czy Merlota. Dla Chianti najlepsze warunki w ostatnich latach panowały w latach 2016 (97 punktów na 100), 2013 (96 punktów), 2010 (96 punktów) i 2006 (96 punktów). Szczęśliwym dla produkcji Chianti Classico był rok 2018. Natomiast Barbera udała się szczególnie w latach 2003, 2011 oraz 2016. Wysokie oceny zdobył sezon 2010’ dzięki umiarkowanej temperaturze podczas wzrostu winorośli i bezchmurnego nieba w czasie zbiorów. Rezultatem są winogrona o dobrej strukturze, z potencjałem starzenia. Z tego rocznika pochodzi wytrawne Giribaldi Barbera d’Alba Caj. Czerwone wino przez 12 miesięcy nabierało smaku i aromatu w dębowych beczkach. W rezultacie Giribaldi Barbera d’Alba Caj uzyskało niezrównaną głębię smaku i zdecydowany bukiet z pikantnymi i waniliowymi nutami.

Uznane roczniki win francuskich

Dla szczepu Pinot Gris szczęśliwy był sezon 2014 i 2015. Winorośl z tego rocznika obrodziła w soczyste, słodkie owoce, z których powstały zbalansowane wina o intensywnym smaku. Przykładem jest Cave De Turckheim Pinot Gris. Półwytrawne białe wino zachwyca niepowtarzalnym bukietem, w którym znajdziemy aromaty masła, śmietany z nutą dymu i akcentem miodowo-owocowym. Z kolei wśród Grenache trudno o lepszy rok niż 2016. Oceniono go na aż 99 punktów na 100 maksymalnych! Wielokrotnie nagradza rodzinna winnica w Vedene postanowiła połączyć Grenache z tego rocznika z Syrah i Mourvèdre. Powstałe z tego kupażu Domaine Du Grand Plantier Côtes-Du-Rhône Rouge charakteryzuje się mocnymi owocowymi nutami, wyrazistą kwasowością i mocną strukturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here